Kamraterna 100 år! Guldlaget från 1954

Schackklubben Kamraterna kan som klubb stoltsera med att under sina snart 100 år lyckats med bedriften att vinna flera svenska mästerskapstitlar. I lag finns det två guld på kontot och individuellt finns det segrar i senior-SM ( lång-, snabb-, och blixtpartier) samt segrar i junior-SM och skol-SM.

Det första svenska mästerskapet som erövrades var i Allsvenskan för lag 1954. På den tiden var det 10-mannalag. Och en stor anledningen till segern var att Eric Jonsson på första bordet var i storform. Han vann alla sina tre partier på bord 1.
Så här beskrev Harry ”Alex” Alexandersson år 1970 i jubileumsskriften SKK 50 år bedriften:

”Av matcher återstår det förnämsta, nämligen Allsvenska serien som i början på 50-talet var en cuptävling. Där har under årens lopp Kamraterna skördat många lagrar och toppen nåddes 1954. Göteborgs Schackförbund firade 50-årsjubileum och – på undran vad Kamraterna skulle ge i present – var det en som föreslog Allsvenska mästerskapet! Han menade allvar men möttes av ironiska småleenden! Skall inte Stockholms Södra, Wasa SK och Skånes SF ha ett ord med i laget? Jo visst, sade optimisten, de skall få släppa till poängen! Det blev så! Trots att Ståhlberg och Lundin fanns med i lagen, tillsammans med många landslagsspelare och andra mästare!

I den första matchen mötte vi Stockholm Södra och vann med 5½-4½, sedan Eric Jonsson besegrat Ståhlberg. Den andra matchen mot Skåne vann vi också, nu med 7-3 sedan Eric Jonsson besegrat Karlin, en av de mest svårslagna mästarna på den tiden. Den tredje matchen mot Wasa vann vi med 5½-4½, sedan Eric Jonsson besegrat Lundin! Där ser man vad en enda man kan betyda! Naturligtvis är varje poäng lika värdefull, antingen den vinnes vid första eller sista bordet! Men vem hade väntat att Eric skulle svara för denna bravad! Hade han tagit 2 poäng (lika med 66%) skulle han varit nöjd, men 100%… fantastiskt!
Därmed blev Kamraterna det första och enda lag söder om Mälardalen som erövrat ett Allsvenskt mästerskap.

Mannarna i Kamraternas lag måste gå till historien, ty det är en god karamell att suga på i motgångens stunder.
Alltså: Eric Jonsson, Leho Laurine, Bertil Johnsson, Reljo Utuste, Bertil Gedda, Harry Alexandersson, Ragnar Gustavsson, Sixten Ardbring, Åke Jyfors, Erland Elofsson och Bertil Westin.
PS: Jag glömde resultaten: 1) Kamraterna 6 mp och 18 pp 2) Stockholm Södra 4 mp och 18 pp 3) Wasa SK, 4) Skåne SF.”

På bilden ovan saknas Leo Laurine, Bertil Jonsson och Bertil Westin från Guldlaget 1954.

Mer om Kamraterna 100 år
Matti Svenn


Tillbaka till startsidan >