Problem, hjälpmatter och självmatter

Då kommer man osökt in på Kamraternas Bertil Gedda 1912- 1991, en problemist i världsklass. Efter att Bertil som 50-åring i mitten av 1960-talet på allvar börjat ägna sig åt mattproblem i större utsträckning kom han att nå vackrare (som Sven-Göran Malmgren skrev i Kamratbladet) framgångar än som praktisk spelare. Bland annat erövrade han flera förstapris i internationella turneringar.
Men innan Bertil lämnade vanligt schack och i stället övergick till att komponera schackproblem av olika slag som vanliga mattproblem, hjälpmatter, självmatter, och mycket annat ”fantastiskt” så var han inte en oäven närschackspelare. Han var bl.a. en viktig kugge i Kamraternas lag som vann SM-guldet 1954. Han hann även med att under många år organisera tävlingar i Göteborgs Schackförbunds regi såsom I-DM och lag-DM. Dessutom var han under flera år redaktör för Sveriges Schackförbunds organ Tidskrift för Schack. Mellan 1937-1954 publicerade han 7 diktsamlingar: ”Alla visste ju att Bertil ursprungligen varit poet, men det var väl ganska få i schackvärlden som läste hans dikter”, skrev Sven-Göran Malmgren i Schack-Kamraten 1991.
Vän av vanlig schackordning frågar sig förstås varför Sven-Göran m.fl. blev så problembitna av Bertil Geddas olika mattproblem.
– Har ni verkligen nån nytta av det där? Det var frågan vi alltid fick men aldrig kunde besvara. (Sven-Göran Kamratbladet 1980:1)
Efter ett besök hemma hos Bertil i ”verkstaden”, på1980-talet skriver Sven-Göran vidare att Bertil ansåg sig vara färdig med självmatter redan på 1970-talet”. I verkstaden handlade det nu om problemtyper som fick självmatter och hjälpmatter att verka riktigt matnyttiga. Vad det var för typer av problem förtäljer inte historien.

För egen del minns jag Gedda som en tystlåten turneringsledarare som som skötte förbundets tävlingar i vårt och torrt i början på1970-talet. (Om jag minns rätt låg förbundslokalen på den tiden på Teatergatan vid Valand). I DM vare sig man var med individuellt eller i lag så var Bertil alltid där. Gärna med en, två eller tre, kaffekoppar i sin närhet. Ronderna startade kl.19 (måndagar/torsdagar) och slutade runt midnatt. Det behövdes således mycket kaffe för att orka, helt klart.

Nu över till några av Bertils otaliga problem:
Matti Svenn

5 problem tillägnade Kamraterna 60-årsdag 1980
(Kamratbladet 1980:1)
Bertil Geddas la följande kommentarer till problemen A-E:
Lösningar finns under diagrammen men försök gärna lösa problemen först!

A) Problemet visar hotkorrektion. Det finns tre förförelser. De svarta drag, som vederlägger dessa, återkommer som parader i lösningen
B) Här rör det sig om ett modernt tema av ett besläktat slag. Vit hotar i förförelsen
med en matt x och på en viss parad följer i stället en matt y.I lösningen hotar vit med y och på samma svarta drag möjliggöres nu x! Detta har betecknats som paradox-temat. B är ett försök att dubblera detta.
C) Detta är en självmatt i tre, dvs. vit skall tvinga svart att sätta den vita kungen matt.
Självmattsproblemet fick 1:a pris i Schach-Echo 1965. Lägg märke till det fina inledningsdraget, s.k. minorpromotion.
I det här fallet måste Tf4 neutraliseras, så att b3-b2+ kan framtvingas, men på 1.Lxf4+ b2+ blir det inte matt.
D) är en hjälpmatt, dvs svart är vid draget och hjälper vit att sätta matt. I en 2-dragare rör det sig vanligen om mer än en lösning. Samma tematiska idé skall då visa sig i samtliga lösningar. Temat i det här fallet är uppbyggandet av en dubbelschack för vit.
E) Var en lösningstävling i Kamratbladet. Den var svår men en annan problemlösarprofil, nämligen Lennart Larsson från Lerum lyckades klura ut lösningen. Fantastiskt skrev Sven-Göran.

A.1:a pris Stella Polaris 1950
Matt i 2 drag
B. 1 spec hedersomnämnande. Die schwalbe TT 1978
Matt i 2 drag
C. Självmatt i 3 drag.
(Vit skall tvinga svart att sätta den vita kungen mot hans vilja (!). Matt i 3 drag.)

D. Hjälpmatt i 2 drag 4 Lösningar British Chessmagazine 1978 (I hjälpmatt börjar svart och hjälper vit sätta svart matt.)

E. British chess Magazine 1977 Självmatt i 5 drag,
(Vit skall tvinga svart att sätta den vita kungen mot hans vilja (!). Matt i 5 drag.)

Lösningar

Tillbaka till startsidan >