Det starkaste draget i repris!

/Hämtad från gamla hemsidan och något uppdaterad./
Under elitseriesammandraget i oktober 2005 frågade Anders Wengholm lagmedlemmarna om de kunde svara på vilket schackdrag som är det starkaste som de gjort. Det hade väl ingen i laget tänkt så noga på.
Men det kanske de skulle ha gjort. Och i så fall lindat in draget väl och bevarat det djupt inne i sitt schackhjärta. Där skulle draget sedan kunnat gotta sig och sprida god schackvärme till övriga delar av kroppen. För de flesta schackspelarna har väl något drag som de är nöjda med!

Men vad är det starkaste draget? Är det ett offer, ett positionsdrag, eller är det att man i ett kritiskt skede tar sig extra tid att fundera på olika möjligheter? Eller är det nåt helt annat?
Ta t.ex. historien om Anatoly Karpovs kanske starkaste drag. Det var Gunnar Johanson som en gång berättade följande:
”Det var mittspel, Karpov hade vit och spelade Kg1-h1. Motståndaren svarade med ett drag som Karpov helt underskattat. Karpov spelade i nästa drag det bästa draget, tillbaka med kungen till g1!
Ett sånt starkaste drag skulle undertecknad väldigt gärna vilja göra! För det krävs mycket styrka att kunna inse sitt misstag och sedan avslöja det för motståndaren!

Kamrater!
gör nu inte misstaget att gömma undan det starkaste drag som ni gjort. Leta i stället fram det protokollet från någon skokartong i källaren eller hitta draget i datorns .pgn-fil. Maila sedan in det starkaste draget till skkweb.redaktionen (skkweb@skkamraterna.se). Det behöver inte vara ett helt parti, det kan vara en ställning, en analys eller t.o.m. bara ett schackminne. För att platsa på Kamraternas hemsida krävs inte mycket. Smaken är ju bekant som baken och det finns inga givna svar på för hur det starkaste draget ska se ut för att få plats. Det är bara schackfantasin som sätter gränser.

I dagsläget och nästan 20 år senare finns följande 7 partier/partiställningar: Fyll gärna på!

Anders Wengholm (vit) vid draget.


Anders Wengholm – Ingvar Carlsson
Kent Jägerflod – Håkan Rothen
Harry Svenn – Ove Kinnmark
Lars Madebrink- N.N
Tom Wedberg – Bengt Svensson
Ingemar Johansson – Ragnar Gustavsson
Peter Bjarnehag – Magnus Eriksson

Databasen börjar med Anders Wengholms starkaste drag. (Övriga bidrag kommer efterhand på hemsidan).
Partiet spelades mellan Alingsås och Linköpings i en Vänskapsmatch i korr. med anledning av Alingsås 75-årsjubileum 1994.

/Matti Svenn/

Tillbaka till startsidan >