Schack och liv hos Marcel Duchamp (1887 – 1968)

Ingemar har en fantastisk förmåga att berätta om annorlunda intressanta existenser; de må vara mer eller mindre kända författare, konstnärer eller schackspelare. Det är alltid lika intressant att läsa om de människoöden som Ingemar berättar om. Nu har Ingemar givit sig i kast med Marcel Duchamp, en konstnär som var världsberömd för sitt konstnärskap under sin levnad, men helt tydligt inte alls var bekväm med det. Ibland verkar det till och med som om konsten och livet i konstnärskretsarna stod Duchamp upp i halsen. På något sätt ville han bort därifrån. Därför blev det i långa perioder av hans liv bara schack som gällde.
Kärleken och hängivelsen till schacket började i november 1922 då Duchamp mötte förebilden Capablanca i ett simultanparti i New York. Den dåvarande världsmästarens vinstföring gjorde ett sånt intryck på Duchamp att han studerade partiet noga och bestämde sig för att själv bli stormästare i schack. Han var 36 år och hade rimligtvis alla odds emot sig.

Att Duchamp menade allvar med sina stormästarplaner och efter förutsättningarna lyckades väldigt bra förstår man av hans meritlista:
– 1931 var han rankad 95:a i världen med ett rankingtal på strax över 2400 (allt enligt den schackhistoriska rankingsajten Chessmetrics)
– han deltog i franska mästerskapens högsta klass åren 1924-1928
– och han representerade nationen under fyra schackolympiader.
Det är verkligen inget dåligt resultat för en man som började med spelens spel mitt i livet. Men som han sa:
”Jag spelar natt och dag, och ingenting annat i världen intresserar mig än att hitta det rätta draget … Att måla roar mig mindre och mindre.”
Ingemar har i vanlig ordning gjort ett rejält researcharbete och det är bara att som Kamratspelare bocka och buga för att han postar detta till eftervärlden. Jag vet ingen annan i schacksverige som skriver om schackhistoriska personer såsom Ingemar.
Ingemar skrev bl.a. om Duchamp på webben (Om Dada finns i hans bok: Dada : [en antologi] / i urval och översättning av Ingemar Johansson och något på nätet). Lösningen till hur Duchamp som vit, drar och vinner i diagrammet finns här!
/Matti Svenn/