Fredrik Andersson i Tjeckien 2004

Fredrik Andersson har varit i Tjeckien och spelat . Spela upp partierna med Fredriks kommentarer här nedan. Tryck på nerpilen för att ladda hem och spela igenom fler Fredrikpartier.

12345678abcdefgh
Berezovich (FM), A.
Andersson, F.
Pardubice, Tjeckien Czech Open B
2004
Hej Kamrater! Den 22 juli åkte jag i väg för att delta i den stora spelfestivalen i Pardubice, Tjeckien, som rymde fyra stora schackturneringar, bridge, alfapet, bordshockey, biljard och go, med mera. Jag tävlade i de öppna Europa-mästerskapen för amatörer (FIDE-rating 2000-2200) som utkämpades i en niorondig öppen turnering med 549 deltagare, varav cirka 300 kämpade om EM-titeln. Tävlingen i fråga spelades i en ishockey-arena, som sades vara en av Europas modernaste. TV-kameror övervakade såväl in- som utsida, och det gick att zooma in partier från ovan i kontrollrummet, men där tänkte man mest på säkerhet av olika slag. Ett oräkneligt antal nationsflaggor hängde längs läktarna, men jag noterade att såväl Norges som Sveriges saknades. Man hade funnit Danmarks, Islands och Finlands flaggor. Varför glömde man då de schackspelande svenskarna och norrmännen i festivalen? undrade jag, något besviken. Besvikna svenskar och norrmän fann senare sina fanor upphängda på festivalens andra (!) arena där såväl A-turneringen som senare prisutdelningen ägde rum. Det svenska företaget Skanska (tidigare Skånska Cementgjuteriet) stod för övrigt som huvudsponsor till stormästar-turneringen. Som jag tidigare berättat på hemsidan blev jag Sveriges representant i mästerskapen, men jag blev därför inte bäste svensk. Pelle Linusson kom på 124:e plats, med samma FIDE-särskiljningspoäng som Johan Henriksson (125). Själv hamnade jag på plats 140. Vi tog alla tre 5,5 poäng på de nio ronderna. Övriga svenskar i turnering B: Lasse Linusson placerade sig på plats 278, med 4,5 poäng och Knut Carlqvist på plats 298, även han 4,5 poäng. Efter två ronder hade jag tagit 1,5 pinnar och fick möta en rysk herre med en yvig svart mustasch, som senare skulle komma att hamna på prisplats. Det för turneringen utsedda "Kamtjatka-försvaret" (Rolf Martens-artikel i SSKK-bulletinen från 1989), inklusive "Ormen", höll bra rätt länge: I diagramställningen valde jag mellan två drag. Jag hade nästan bestämt mig för 22. - Kh7 när jag föll offer för schacklig glupskhet. "Svarts dam kan kanske ta vits bonde a4 senare, och det är ju bra att ha koll på f5-fältet..."
1…Dd7??1…Kh72.Dh4Sg8!3.Te7?Dd8!2.Sxh6+Kg73.Te7!!och svart förlorade efter några meningslösa drag. Efter 22. - Kh7 däremot har väl svart snart klarat anstormningen och vit får börja tänka på att retirera med sin kavallerist. Svart står redo att opponera på e-linjen och byta av angreppspjäser. Som varianten ovan : 23.Dh4 Sg8! 24.Te7? Dd8! visar1–0