Schack-Kamraten 1987 nr 1 och 2


Kamrater!
Som ett led i Kamraternas 100 åriga jubileum kommer alla nummer av Schack-Kamraten sedan starten 1973 att skannas in av SKK:s webredaktion. På hemsidan kommer det kontinuerligt att meddelas när ett nytt nummer är färdig för läsning. Samtliga inskannade årgångar kommer så småningom att finnas under huvudmenyn Kamraterna 100 år!


I nummer 1987/1 gjorde nye ordföranden Janne Wettfors en personlig snabbpresentation av styrelsen. Kamraterna kom trea i Allsvenskan. Andralagets lagledare Martin Danerud tipsade om hur jobbet som lagledare kan bli enklare och mer framgångsrikt. Även en artikel om klättringen mot högsta toppen signerades av Martin. I distriktsmästerskapet hittar man framtida Kamratspelarna Anton Åberg och Jesper Hamark som vinnare i Mästare B resp. klass 1/1. Bengt Svensson vann blixt-DM. Ola Westerlund porträtterades av Gösta Svenn. Schackskolan avslutade ett givande år. Under rubriken Insikt kommenterade Lars-Erik Johansson sitt GT-parti. Gösta Svenn kommenterade sin andraplats (därmed kvalificerad till SM-gruppen) i Öppna SM under rubriken ” … och i källaren satt en tiger och en drake”

I nummer 1987/2 kan man läsa att Länsstyrelsen i Göteborg en gång i tiden har jämställt schack med poker. Klubbmästare i de tre klasserna blev Gösta Svenn, Jan Wettfors och Jacob Andreasson. Allsvenskan inleddes knackigt. Kamraterna vann snabb-DM och Lars-Erik Johansson vann snabb-KM.  Josef Brodin porträtterades.
Artikeln: tiden, initiativet och Tigran Petrosjan handlade om ett schackmaterial som Sixten Johansson av olika skäl inte kunde använda i Schacknytt. Ingemar Johansson publicerade en öppningsanalys av Marshallvarianten i Ryskt. Schackskolan nivågrupperades i fyra steg. Juniorledare i dessa var Olli Svenn, Matti Svenn, Lars-Erik Johansson och Jan Wettfors.
I intervjun – Om & kring VM-matchen – får vi bland annat reda på att Ingvar Andreasson, Lars-Erik Johansson och Hans Svedberg var på plats för att se VM-matchen mellan Karpov- Kasparov i Sevilla. På presskonferensen innan matchen ställde Ingvar (!) två frågor till Karpov.  Lars-Erik Johansson skrev om VM-matchen i Göteborgs-Posten under rubriken: Spännande VM-match i Sevilla, tjurfäktning på schackbräde.
Gösta Svenn vann AK-77:s jubileumsturnering före namnkunniga spelare som Lars-Åke Schneider, Bengt Svensson Lennart Liljedahl och Ove Kinnmark

Tillbaka till startsidan >