Avbrottens glada tid del 6: Kanske det längsta partiet under hela SM

Bengt Svensson:
Jag har gått igenom partiet mot Thomas Ernst nu en del både med och utan dator. Det spelades i SM-gruppen 1982 i Gävle i rond 7. Partiet blev avbrutet två gånger. Båda gångerna står jag på vinst, men det var ändå en hel del tekniska svårigheter där jag var nära att släppa till remin. Det tog på krafterna och jag förlorade två partier i rad då jag spelat avbrott på förmiddagen två dagar i rad om jag minns rätt. Jag var småpressad i drygt 40 drag men han gjorde ett fel så jag kom loss. Vi trodde nog båda först att nu är det klar remi innan vi såg att vits pjäser står helt fel i denna ställning:

Thomas Ernst – Bengt Svensson SM 1982

Vit står nu på förlust. På 1.Te1 så följer Ta2. Om 1.Td2Ta1+ Lf1 Lg5 Kg1 Sf4 o.s.v. Bästa chansen är att offra på d8 med 1. Txd8 och kämpa med kvalle under och ha löparparet, vilket också skedde.
Jag spelade sedan bra ett tag, men missade en klar vinst med merbonde och kvalitet mer, varefter det hade varit helt slut. Han fick behålla löparparet mot torn och springare med 4 bönder var på kungsflygeln och det är inte alls så lätt att vinna. Efter att ha krånglat till det en del så uppkom följande ställning:

Nu är det klart svårvunnet, för om vit kan byta svartfältaren mot springaren så är det teoretisk remi då vit har täckt fälten med bönderna på g3 och h4 och löparen håller sig på långa diagonalen h1-a8. Detta var något som vi båda kände till redan 1982. Dagens dator verkar inte komma på det, men hjälper vi den lite på traven så att vi exempelvis når följande ställning:

Då visar Shredders tablebase (max 6 pjäser), att enda vinstdraget är:
1. – Ke4 som stoppar Lf3 och om vit är vid draget håller 1. Lf3 remi.

Från partiställningen vet jag inte hur man vinner, men vit spelade 1.Lc6? och jag var nöjd med att jag såg vederläggningen 1. – Tc2! Ld7+ 2. Ke4 Lxg4 3. Txc7.
Nu är det vinst då löparen inte kommer till den långa diagonalen! Jag vann till slut även om jag inte hittade den snabbaste vinsten. Vi spelade i ca 13,5 timmar. Det var turneringens längsta parti och kanske det längsta partiet under hela SM. Jag blev piggare efter några dagar då jag lyckades vinna blixt-SM (TFS sid 179) genom att vinna mot Carl Magnus Björk som svart i sista partiet.

Tillbaka till startsidan >