Lösningen till påsknöten från senaste sammandraget i Superettan

Här kommer en ställning  där Caissa verkligen svänger med trollspöet. Det är Tom Borvander som har svart mot  Per Månsson (Uppsala) i det senaste sammandraget i Superettan.

Svart drar och vinner.

pmtb

Tom berättar att han i ställningen rådbråkade med sin  hjärna eftersom  damoffret på g4 ligger i luften. T.ex 1. – Dxg4 2. Lxe5 Lxg2 med matt i nästa, men vad händer på 2. hxg4 Th7+ (efter Lh2 blir det ju matt) 3. Lh4 Här gav Tom upp sin tankeverksamhet och gjorde i diagrammet i stället 1. – Te8 och partiet slutade senare remi.

pmtb1

Men efter damoffret fanns  det stilla 3. – Lxd5!! som datormotorn Shredder fann. En fantastiskt ställning uppstår, där vit är i dragtvång trots tre tunga pjäser. Shredder försöker vidare med 4. b5 för vit men efter  4. – Kg7!! 5. bxa6 Tfh8 är det i princip avgörande fördel för svart.

 

 

 

 

Tillbaka till startsidan >