Studie Steffen Nielsen / Martin Minski

Bengt Svensson:
Ibland görs studier från teman i vanliga partier. Det kända partiet Wilhelm Steinitz – Curt von Bardeleben från Hastings 1895 där Pillsbury slog igenom rejält och vann den turneringen är ett sådant. I partiet var det ett torn som schackade på 7:e raden. Svarts dam stod i slag och kunde inte slås, då det i så fall hade blivit matt på första raden.

Efter det fina 23. Tf7+ Kg8 24. Tg7+ Kh8 25. Txh7+! lämnade svartspelaren bara lokalen i stället för att ge upp. Han hade väl svårt att smälta att han var förloraren i ett parti som kom med i alla schacktidskrifter på den tiden.

Nu har Steffen Nielsen tillsammans med Martin Minski från Tyskland ( han är mindre känd, men är nog 10 i topp på komposition) gjort en studie på temat från slutet av Steinitz fina vinstparti. Denna studie är svårare än den förra studien av Steffen Nielsen helt klart. Men till skillnad ifrån Steinitz-partiet kan vit vinna trots ett schackande torn på andra raden. Andradraget ser först ut som en bortsättning, men är det enda vinstdraget. Förstadraget är mer närliggande, att säkra kungen en del i varje fall, samtidigt som tornet hotas.

Vit drar och vinner
Kanske kommer en studie som påminner om partiet Anand – Carlsen nyligen där Carlsen spelade c1S!! som var enda vinstdraget där Anand bara räknat med c1D? som hade blivit patt senare.

Tillbaka till startsidan >